zondag 30 september 2007

Excel 2007 maakt rekenfouten


Wie Excel allang heeft ingeruild voor het rekenmachientje, moet toch even natellen. In Excel 2007 zit een bug waardoor een aantal vermenigvuldigingen steeds uitkomt op 100.000. De fout is ondertussen doorgegeven aan Microsoft.

De bug kwam aan het licht op een Google-discussiegroep over Excel. Aanvankelijk meldde een gebruiker dat het programma de uitkomst van 850 maal 77,1 flink afrondde tot honderdduizend. Al snel kwamen meer rekenaars met soortgelijke fouten. De echte uitkomst van de berekeningen is steeds 65.535.

Dat getal heeft niet toevallig een binaire waarde van zestien keer 1. Het is de grootste waarde die binnen zestien bits kan worden berekend, voor hogere getallen moet het programma 32 bits gebruiken. Programmeerfouten komen wel vaker voor bij waardes die op het einde van een reeks uitkomen. Voor berekeningen met uitkomsten groter dan 65.535 zijn er dan ook nog geen fouten bekend. Deze specifieke bug lijkt nieuw, want op de versie van 2003 lukte het ons niet om de slordig afgeronde waarde van honderdduizend te krijgen.

Geen opmerkingen: