maandag 10 september 2007

Vista niet goed genoeg voor Olympische Spelen


Pc-fabrikant Lenovo vertrouwt niet op Windows Vista voor de Olympische Spelen van 2008 in Peking. Het besturingssysteem is niet stabiel, meent Lenovo, dat de IT-infrastructuur voor het mega-evenement levert. Het bedrijf blijft voor de belangrijke functies liever bij Windows XP.
Lenovo-topman Yang Yuanqing maakte dit vandaag bekend tijdens een persconferentie in Peking, meldt IDG Newsservice. De Olympische Spelen vereisen volgroeide, stabiele technologieën, verklaart Yuanqing. Een dergelijk groot en belangrijk evenement is niet geschikt om nieuwe technologieën uit te proberen: "Als het niet stabiel is, kan het problemen krijgen."

Windows XP zal het besturingssysteem zijn voor alle computers die vitale taken moeten uitvoeren, zoals systemen voor gamesmanagement, resultaten, personeelsschema's en informatie voor commentators. Vista zal enkel draaien op de pc's in de internetruimtes, waarvan de atleten gedurende de Spelen gebruikmaken.

Ook WiFi wordt als te riskant gezien. Voor het dataverkeer en back-upsysteem vertrouwt Lenovo liever op bedrading. "Op de Olympische Spelen hebben we het meest betrouwbare en stabiele systeem nodig", aldus een andere topmanager van het bedrijf. Er is de afgelopen jaren al met al weinig veranderd: ook voor de Spelen in 2004 in Athene werd afgezien van WiFi. Het zou te veel beveiligingszorgen met zich meebrengen.

Lenovo voltooide deze week zijn derde grote hardwarelevering aan het organiserend comité van de Olympische Spelen, zo meldde het bedrijf dinsdag. Inmiddels zijn er twaalfduizend desktops, tweeduizend printers, achthonderd laptops en zevenhonderd servers verstrekt. Nog eens vijfduizend pc's zijn bestemd voor internetgelegenheden en marketingdoelen.

De belangrijkste pc's binnen de IT-infrastructuur zijn de ThinkPad T60 notebook PC en de ThinkCentre M55e. Verder koos Lenovo voor de SureServers R520, T350 en R630. Die servers zullen straks honderdduizenden verzoeken per seconde moeten afhandelen, van biografische informatie over atleten en de laatste scores tot de organisatie van activiteiten van het comité.

Alle aspecten van de IT-infrastructuur worden vanaf nu getest. De 42 sportevenementen die gisteren onder de titel 'Good Luck Beijing' van start gingen in Peking, vormen daar een goede gelegenheid voor. De tests gaan door tot enkele weken voor de openingsceremonie van de Spelen op 8 augustus 2008.

Verder maakt Lenovo bekend dat vanaf 8 februari tot aan het begin van de Spelen elke maand een limited edition notebook (zie foto) online wordt geveild. Het ontwerp is geïnspireerd door de Olympische vlam. Een aantal machines zal worden gesigneerd door medaillewinnaars. De opbrengst gaat naar een goed doel.

Geen opmerkingen: