maandag 10 september 2007

Je beeldscherm kijkt terug


Sharp heeft een beeldscherm ontwikkelt dat dienst doet als scanner en aanraakscherm.
Een beeldscherm met een aanraakgevoeligheid (een zogenaamd touchscreen) is niets bijzonders. De gemiddelde PDA of smartphone (zoals de iPhone) beschikt over een aanraakgevoelig scherm.
De manier waarop een scherm kan detecteren waar je vinger of stylus zich bevindt, is echter niet altijd bevorderlijk voor de leesbaarheid. Vaak wordt een extra laagje over de display gelegd waardoor het scherm dikker en minder goed leesbaar wordt. Ook kan de gevoeligheid na verloop van tijd verminderen.

Touchscreen en scannerSharp heeft een nieuwe manier ontwikkeld om een beeldscherm met touchscreenfunctionaliteit te realiseren. Niet alleen worden de beeldschermen aanraakgevoelig, ze zouden ook scan-functionaliteit krijgen. De beeldschermen van Sharp zijn vooralsnog alleen in staat tot basale scans, zoals een visitekaartje dat tegen het beeldscherm wordt gehouden. In de toekomst zouden de scanners in staat moeten zijn ook vingerafdrukken te lezen.
Dankzij de gebruikte techniek - elke pixel in het beeldscherm bevat tevens een optische scanner - kunnen de nieuwe beeldschermen zonder problemen overweg met 'multitouch'. Het aanraken van meerdere plaatsen tegelijk op het beeldscherm is zo geen probleem. De eerste proefversies zijn deze maand al beschikbaar, terwijl massaproductie dit voorjaar moet beginnen. Sharp hoopt dan de beeldschermen van 3,5 inch diagonaal (480x320 pixels) in hardware als smartphones, mini-computers en digitale camera's in te bouwen.

Geen opmerkingen: