dinsdag 18 september 2007

Google Earth krijgt scherpere beelden


Morgen gaat er een nieuwe satelliet de ruimte in die beelden maakt van de aarde met een extra hoge resolutie. Het zal de nauwkeurigheid van de beelden op Google Earth verder vergroten.

De nieuwe, geavanceerde kunstmaan heet WorldView I. De lancering vindt plaats vanaf de luchtmachtbasis Vandenberg in het Amerikaanse Californië. Deze is live te volgen op internet.
Het gaat om een initiatief van het bedrijf
DigitalGlobe dat al langere tijd beelden levert aan Google’s satellietprogramma Google Earth. Het bedrijf heeft al de Quickbird-satelliet in de ruimte hangen die dagelijks plaatjes van de aarde schiet. In combinatie met de nieuwe satelliet kan het bedrijf nu foto’s maken met een resolutie van een halve meter.
De toegenomen resolutie van de beelden maak het mogelijk tot op enkele meters nauwkeurig objecten te lokaliseren. Zonder extra referentiepunten op aarde is de nauwkeurigheid tussen de 3 en 7,5 meter. Met referentiepunten zelfs 2 meter.

Dergelijke scherpe beelden maken het herkennen van objecten op aarde een stuk eenvoudiger. Een zoektocht via Google Earth, zoals die nu plaatsvindt naar de verdwenen avonturier Steve Fossett, zou daarmee een stuk nauwkeurige worden.
DigitalGlobe kan met de twee satellieten in de ruimte dagelijks beelden verzamelen van 600.000 vierkante kilometer, zo vertelde CEO Jill Smith aan een journalist van Reuters. De huidige satelliet doet daar in zijn eentje bijna een week over. Eind 2008 zal nog een satelliet de lucht in gaan, de WorldView II. Dan zal het bedrijf een miljoen vierkante kilometer per dag in beeld kunnen brengen.

Het satellietbedrijf is van de plan de komende jaren naar de beurs te gaan. Het profiteert volop van de populariteit van Google Earth en zegt steeds meer opdrachtgevers te krijgen. Nu al heeft het de grootste collectie commercieel verkrijgbare satellietbeelden.
De bouw van de satelliet werd deels betaald door de National Geospatial-Intelligence Agency (NGA) van het Amerikaanse ministerie van defensie. Het bedrijf kan beelden commercieel verkopen, mits de resolutie boven de halve meter blijft.

DigitalGlobe is niet het enige bedrijf dat actief is in deze markt. Ook GeoEye doet goede zaken en zal in het voorjaar van 2008 een nieuwe hogeresolutiesatelliet lanceren.

Geen opmerkingen: