vrijdag 21 september 2007

Prinsjesdag geeft macht aan consument


De gisteren gepresenteerde kabinetsplannen voor 2008 tonen een lijn die het afgelopen jaar al langzaamaan duidelijk werd. Klanten van internet- en telecomaanbieders krijgen meer macht naar zich toegeschoven.

Even niet opgelet en het is te laat: uw mobiele telefoonabonnement is weer met een jaar verlengd. Aan die praktijken van telecomaanbieders komt volgend jaar een eind. De almaar doorlopende stilzwijgende verlenging van contracten wordt aan regels gebonden. Na afloop van het eerste jaar moeten consumenten hun telecomabonnement per maand kunnen opzeggen.

Een andere tot uitsterven gedoemde situatie is die van de telemarketeer, die u 's avonds stoort met irritante telefoontjes. Er wordt een verplicht 'bel me niet'-register ingevoerd, zoals ZDNet twee maanden terug al schreef . Wie niet meer gebeld wil worden door studenten die in hun vrije tijd abonnementen proberen te verkopen, kan zich hier straks voor aanmelden.

Consumenten krijgen meer keuze in - breedbandige - mobiele communicatietoepassingen. Er wordt namelijk een aantal frequenties in de 2,6 GHz band geveild voor mobiele communicatiediensten, zoals mobiele telefonie en WiMAX. Dat moet ook meer ruimte opleveren voor innovatie.

De problemen die mensen tegenkomen als ze wisselen van internetprovider, worden aangepakt. Staatssecretaris Heemskerk maakt over een goede overstapregeling afspraken met de sector . Hij heeft gewaarschuwd dat strenge maatregelen volgen, als de moeilijkheden niet snel worden opgelost.

Ook aan de lange en dure wachttijden bij 0900-nummers van telecomaanbieders en ISP's maakt het ministerie een eind . Als de bedrijven de situatie niet genoeg verbeteren, volgen er vanaf april volgend jaar maatregelen zoals een maximumtarief. Consumenten worden bovendien verlost van de bewijslast bij geschillen over dure 0900-nummers. Momenteel brengt Heemskerk de wachttijden en tarieven van telefonische klantenservices per bedrijf in kaart.

Opta krijgt het druk. De toezichthouder krijgt meer bevoegdheden om de verspreiding van spyware en malware aan te pakken, en heeft die taak in 2008 bovenaan zijn lijstje staan. Zo kunnen voortaan ook bedrijven die spam versturen, worden beboet. Nu kan de OPTA slechts aan personen een boete opleggen.

Geen opmerkingen: