zondag 30 september 2007

Kleurenprint even goedkoop als zwart-wit


Dankzij twee nieuwe kantoorprinters van Xerox wordt afdrukken in kleur even duur als printen in zwart-wit, belooft de fabrikant. De apparaten maken gebruik van de nieuwe generatie van Xerox' solid ink -technologie; een alternatief voor laser en inkjet.

De maandag aangekondigde Xerox Phaser 8860 en Xerox Phaser 8860MFP gebruiken vernieuwde, krijtachtige inktblokjes. Deze zijn groter en compacter; ontwikkeld om zo lang mogelijk mee te gaan. De inktblokjes hebben geen patronen nodig. Ze worden geplaatst in de inktladen voor de verschillende kleuren.
Door zo veel mogelijk pagina's uit één blokje te halen, brengt Xerox de prijs van een kleurenprint terug van 15 naar 5 dollarcent per pagina; ofwel de kosten van een zwart-witprint. Dat is een stuk goedkoper dan wat de concurrentie presteert. Analisten schatten de kosten van een kleurenpagina, geproduceerd door een printer van een andere fabrikant, op 8 tot 13 dollarcent.

De kleureninktblokjes kosten ieder een derde van de prijs van zwarte toners. De zwarte inkt, met een opbrengst van 14.000 pagina's, kost 210 euro. Elk kleurenblokje, met eveneens een opbrengst van 14.000 pagina's, kost 70 euro. Dat maakt afdrukken in kleur tegen dezelfde prijs als in zwart-wit mogelijk.

Voor Xerox moet daar natuurlijk iets tegenover staan. De nieuwe printers, met hun afdruksnelheid van dertig pagina's per minuut, zijn flink aan de prijs. De Phaser 8860 kost 2.499 euro en voor de Phaser 8860MFP moet u 4.299 euro neertellen. Het is een verschuiving van de bekende strategie om hardware tegen weinig of geen winst te verkopen, en de omzet te halen uit inkt.

De nieuwe printers zijn daarom vooral aantrekkelijk voor 'kleurgrootgebruikers'; bedrijven die tussen de duizend en tienduizend kleurenpagina's per maand afdrukken. Ondanks de hogere aanschafprijs is printen met de Phaser 8860 twee keer goedkoper dan wanneer men laserprinters van andere fabrikanten gebruikt, beweert Xerox. Een bedrijf dat gedurende vier jaar gemiddeld vierduizend pagina's per maand afdrukt, waarvan zeventig procent in kleur, kan volgens Xerox tot vijftig procent kosten besparen.
De Phaser 8860 is nu al beschikbaar in Europa, de MFP-versie volgt in november.

Geen opmerkingen: