vrijdag 2 maart 2007

Blu-ray en HD DVD omgedraaid


Het is een omgekeerde wereld in de strijd om nieuwe formaten: Blu-ray verkoopt beter en HD DVD heeft meer capaciteit.

Tegen alle verwachting in zijn de rollen in optische-schijven-land omgedraaid. De twee opvolgers van het bekende dvd-schijfje, Blu-ray en HD DVD, vechten om wie de grootste zal worden en massaal gebruikt gaat worden. Waar voorheen Blu-ray kon schermen met de grootste capaciteit (50 GB per schijfje), had HD DVD weer het voordeel meer verkocht te worden.

Blu-ray blijkt echter meer te verkopen dan HD DVD, wellicht dankzij de Blu-ray drive in Sony's nieuwe PlayStation 3. Als tegenprestatie mag HD DVD zich nu echter de schijf met de meeste opslagcapaciteit noemen. In plaats van twee lagen per HD DVD schijfje, is het Toshiba gelukt schijfjes te produceren met drie lagen. Per laag 17 GB, voor een totaal van 51 GB. De nieuwe 3-laags schijfjes moeten nog wel goedgekeurd worden en daadwerkelijk gebruikt gaan worden. Tot die tijd blijft het afwachten wie deze 'format war' gaat winnen...

Blu-ray heeft een standaard capaciteit van 50 GB, de capaciteit van HD DVD is 15 of 30 GB. De hardware om HD DVD of Blu-ray schijfjes (video) af te spelen wordt wordt gedomineerd door Blu-ray, in een verhouding van ongeveer vijf tegen één. Dit is voornamelijk te danken aan de ingebouwde Blu-ray speler in de PS3. De verhoudingen van verkochte schijfjes is wat subtieler: ongeveer 100 (Blu-ray) tegen 98,7. Een marginaal verschil dus, ongeveer net zo marginaal als het verschil in capaciteit (50 tegen 51 GB).

Geen opmerkingen: