vrijdag 2 maart 2007

Duitsland wil naar de maan


De waardevolle grondstoffen op aarde raken langzaam maar zeker op. Daarom overweegt Duitsland om 'schone kernenergie' van de maan te gaan halen middels een onbemande ruimtemissie die al in 2013 zou kunnen worden gerealiseerd.

De ambitieuze plannen zijn bekendgemaakt door het Duitse lucht- en ruimtevaartcentrum, schrijft de Financial Times Deutschland. Het plan is al aan parlementariërs in Berlijn gepresenteerd, en volgens de krant waren de reacties positief. De kosten van het project worden geschat op 400 miljoen euro. Mogelijk zullen ook andere Europese landen hun steentje gaan bijdragen.

Het winnen van waardevolle grondstoffen zal een van de belangrijkste doelen van de missie zijn. De maan zou bijvoorbeeld over een miljoen ton helium-3 beschikken terwijl 25 ton van het spul al voldoende is om Europa en de Verenigde Staten een paar jaar lang van energie te voorzien. Het geldt als de 'schone kernenergie'. Wat dat betreft is de maan een waar goudmijntje, en men verwacht dan ook dat er over niet al te lange tijd veel industriële activiteit op het maanoppervlak te vinden zal zijn.

Helium-3 is een isotoop van helium. Deze stof is op aarde bijna niet te vinden, maar de maanbodem zit er vol mee. Helium-3 kan worden gebruikt voor kernfusie en is volgens sommige mensen een bijna onuitputtelijke bron van energie. Bovendien komen er weinig neutronen vrij bij een kernfusie met helium-3, waardoor er niet of nauwelijks sprake zal zijn van radio-activiteit. Het is dus 'schone kernenergie': de hele aarde kan er op milieuvriendelijke wijze duizenden jaren van stroom mee worden voorzien. En je kunt het ook nog eens rechtstreeks van het energienet aftappen.

Twee Duitse ruimtevaartorganisaties zullen bij de plannen betrokken worden. In eerste instantie gaat het dus om een onbemande missie, maar wellicht zullen er later ook daadwerkelijk weer mensen op het maanoppervlak gaan rondlopen. Duitsland is niet het eerste land dat grote voordelen ziet in een ontginningsmissie naar de maan. Ook China, Groot-Brittannië, India, Japan en de VS hebben al plannen in uitvoering. Wetenschappers schatten dat omstreeks het jaar 2025 de eerste permanent bemande maanbases gestabiliseerd zullen zijn.

Geen opmerkingen: