zaterdag 3 maart 2007

Brussel pakt Microsoft aan


BRUSSEL - De Europese Commissie dreigt Microsoft opnieuw een boete van honderden miljoenen euro's op te leggen.
Volgens Europees Commissaris Kroes van Concurrentie weigert het bedrijf nog altijd om vitale informatie over zijn besturingssystemen voor servers en pc's te delen met concurrenten.
Kroes' voorganger Monti legde Microsoft in 2004 al een boete van 497 miljoen euro op, omdat het bedrijf misbruik zou maken van zijn dominante marktpositie. Bovendien werd Microsoft verplicht informatie over zijn besturingssystemen tegen redelijke voorwaarden ter beschikking te stellen aan concurrenten. Zonder die informatie kunnen die geen software ontwikkelen die kan draaien op systemen zoals Windows, het meest gebruikte besturingssysteem voor pc's.
In juli 2006 legde Kroes Microsoft een nieuwe boete van 280,5 miljoen euro op, omdat het bedrijf nog altijd in gebreke bleef bij het verstrekken van informatie. Sindsdien heeft Microsoft wel de nodige technische documenten ter beschikking gesteld, maar volgens een woordvoerder van Kroes zou die informatie 'onvolledig en onvoldoende innovatief' zijn. Bovendien zouden concurrenten Microsoft onredelijk veel moeten betalen voor die informatie.
Microsoft krijgt de kans Kroes ervan te overtuigen dat de informatie volledig en niet te duur is.

Geen opmerkingen: