dinsdag 6 maart 2007

Quicktime van Apple zo lek als een mandje


Mediaspeler Quicktime van Apple is zo lek als een mandje. Via een update kunnen een flinke reeks lekken nu worden gedicht.

Apple komt onder meer met een nieuwe versie voor mediaprogramma's Quicktime en iTunes. De laatste wordt onder meer geschikt gemaakt voor gebruik op televisie met Apple TV.

Veel belangrijker is de update QuickTime 7.1.5., want daarmee wordt een serie lekken gedicht die Apple tot nu toe in het programma had laten zitten.
De lekken zijn dusdanig ernstig dat de waarschuwingsdienst van het ministerie van Binnenlandse Zaken vanmorgen een Waarschuwing uit liet gaan over de noodzaak om Quicktime bij te werken.
De huidige versies van QuickTime brengen het risico met zich mee dat kwaadwillenden op de computer kunnen inbreken. Dit kan gebeuren met het aanklikken van een link in e-mail of met het bezoek van een webpagina met code die misbruik maakt van de lekken in Quicktime.
Dit kan tot gevolg hebben dat persoonlijke gegevens, zoals wachtwoorden en creditcardnummers, in handen komen van kwaadwillenden; bestanden worden herschreven waardoor deze niet meer bruikbaar zijn of de computer wordt onderdeel gemaakt van een botnet om bijvoorbeeld spam en virussen uit te sturen.

Nu wordt QuickTime maar weinig gebruikt, maar toch loopt iedereen met het programma gevaar. Immers, de computer is ook kwetsbaar als QuickTime wel is geïnstalleerd maar eigenlijk nooit in gebruik is. De genoemde 'kwaadwillenden' kunnen namelijk in een webpagina of e-mail bestanden zetten die automatisch worden geopend met behulp van QuickTime.
Apple heeft niet alle gebruikers meteen gewaarschuwd, maar verschaft nu wel summiere informatie.

Geen opmerkingen: