dinsdag 20 maart 2007

'Nieuwe identiteit voor paar dollar'


Een nieuwe identiteit ligt voor het oprapen op het internet. Voor hooguit 20 dollar kan een bankrekeningnummer, credit card, geboortedatum en sofinummer worden gekocht. Alleen creditcardgegevens gaan voor maximaal 6 dollar van de hand.
Dat stelt de virusbestrijder Symantec in een maandag gepubliceerd rapport. Voor het eerst heeft het Amerikaanse bedrijf de 'ondergrondse' economie in kaart gebracht, waar gestolen informatie wordt aangeboden. Een team heeft de afgelopen maanden de chatkanalen afgestruind om een prijslijst samen te stellen.

Creditcardgegevens kosten een paar dollar, omdat de informatie slechts gedurende korte tijd kan worden gebruikt. Creditcardmaatschappijen blokkeren een kaart soms al na een paar uur. Een rekening bij de online betaalsite Paypal wordt daarentegen voor wel 500 dollar aangeboden, aldus The Financial Times maandag. Een lidmaatschap voor het populaire online spel World of Warcraft kost zo'n 10 dollar.

Diefstal van identiteit komt steeds vaker voor, aldus Symantec. Van alle ernstige aanvallen op het internet gaat het in 45 procent van de gevallen om indentiteitsdiefstal. Dat was zes maanden geleden nog 23 procent.

Geen opmerkingen: