maandag 19 maart 2007

Geen onbeperkte dataopslag meer bij Google


Google bewaart de logs van de zoekresultaten van gebruikers vanaf eind 2007 niet meer onbeperkt. De gegevens worden na maximaal twee jaar geanonimiseerd. Toch is dat geen garantie dat de data daarna niet meer te herleiden zijn naar computers en personen.

Op het officiële Google Blog en in een Q&A-document is nadere uitleg te vinden. Google slaat bij iedere zoekopdracht gegevens op zoals trefwoorden, IP-adressen en informatie uit cookies. "Voorheen bewaarden we deze data zolang als nuttig was", aldus het bedrijf.

Google heeft altijd heel geheimzinnig gedaan over hoelang het de zoekgegevens eigenlijk bewaart. Onder gebruikers bestond al het angstige vermoeden dat dit best wel eens oneindig lang zou kunnen zijn, omdat opslag relatief goedkoop is. Privacyorganisaties maakten zich er zorgen over, want de informatie geeft inzicht in het internetgedrag van consumenten.

Het bewaren van gegevens is volgens Google nodig om de zoektechnologie te verbeteren en deze te beschermen tegen misbruik. Door de gegevens na anderhalf tot twee jaar te anonimiseren, denkt het bedrijf een goede balans te hebben gevonden tussen de diverse belangen. Enkel wanneer Google daartoe juridisch verplicht is, zal het de data langer bewaren.

"In de toekomst is het mogelijk dat wetten voor dataopslag ons verplichten om logs voor een langere periode te bewaren", luidt het waarschuwend. Mogelijk denkt Google hierbij aan de Amerikaanse overheid, die vanuit veiligheidsoogpunt graag ziet dat zoekmachinebedrijven de activiteiten van gebruikers opslaan. EU-landen voeren overigens een bewaarplicht van maximaal twee jaar in.

De vraag is of de gegevens na twee jaar wel voldoende worden geanonimiseerd. Google is namelijk van plan om slechts de laatste acht cijfers van de IP-nummers te verwijderen. In principe zou dus alsnog de gebruikte computer kunnen worden achterhaald.

Google onderkent dit zelf ook, zo blijkt uit het Q&A-document. Het anonimiseren van de data "garandeert niet dat de regering niet in staat zal zijn om een specifieke computer of gebruiker te identificeren, maar het voegt wel een extra laag van privacybescherming toe voor onze gebruikers", aldus Google.

Geen opmerkingen: