donderdag 15 maart 2007

Microsoft wil spraaktechnologiebedrijf Tellme


Microsoft koopt met spraakherkenningsbedrijf Tellme een brug tussen spraak op telefoons en data van internet.

Onder andere Wall Street Journal meldt de overnamegesprekken tussen Tellme en Microsoft voor 800 miljoen dollar en Microsoft kondigt voor vandaag een persconferentie aan.
Tellme Networks is gespecialiseerd in software voor spraakherkenning. Ze zet gesproken commando's om in opdrachten in databanken, bijvoorbeeld een restaurantgids of zoekdienst op internet.

Tellme is geen kleine jongen meer, maar levert haar technologie al aan vele belcentra en mobiele bedrijven, zoals Cingular (AT&T) voor telefoonnummers opvragen en American Express voor het opvragen van rekeningsaldi. Maar ook voor route-informatie en verzekeringen wordt het ingezet.

Tellme is namelijk koploper in het omzetten van spraak in data die computers goed kunnen begrijpen en kunnen 'beantwoorden'. Ze verwerkt op haar platform al 2 miljard gesprekken per jaar.
Tellme werkt vooralsnog alleen voor vaste telefonie. Op Beta.tellme.com staat een simpele uitleg in video van de mobiele toepassing die recent in 'b├Ęta' beschikbaar kwam.
Naar verwachting zal Microsoft met Tellme haar Windows Live Search op de mobiele telefoon met spraakcommando's beschikbaar gaan maken, plus een aantal transactiediensten. Ook koppeling met software als Outlook behoort tot de mogelijkheden.
Ook zal Microsoft naar verwachting haar Windows Automotive software uitbreiden op een platform van Tellme, waardoor automobilisten gesproken commando's kunnen geven voor bijvoorbeeld de bediening van audioapparatuur en navigatie.
Vraag is wel wat er gebeurt voor de bestaande klanten van Tellme. Daar zit bijvoorbeeld Skype bij, die concurreert met Messenger van Microsoft.

Geen opmerkingen: