zaterdag 10 maart 2007

Extra zomertijd kost IT-sector handenvol geld


Om te besparen op energie krijgen Canada en de VS voortaan één maand langer zomertijd.
Volgens analisten kost die 'besparing' bedrijven honderden miljoenen dollars.

Op het moment van de overschakeling, komend weekend, zijn alle patches waarschijnlijk geïnstalleerd. Alles zal net zoals bij het jaar 2000 relatief ongemerkt verlopen. Althans in de ogen van de werknemers. Bedrijfsleiders merken de kosten ongetwijfeld wél op.

Hoeveel het prijskaartje precies zal bedragen, is moeilijk te bepalen. De omschakeling slorpte de voorbije weken veel energie en tijd op van het IT-personeel in de VS. Volgens Forrester-analist Jeffrey Hammond zouden de kosten zich dan ook tussen de 200 en 300 miljoen dollar bedragen.
Hij berekende dat er per bedrijf gemiddeld drie tot zes mensen gedurende vier tot vijf weken werken aan het Daylight Saving Time -probleem. "Dat geeft bedrijven gemiddelde loonkosten van dertig- tot vijftigduizend dollar", zegt Hammond. Dat vermenigvuldigt hij met zesduizend, het geschatte aantal getroffen bedrijven.

Hoewel deze theorie duidelijk tekortkomingen bevat, worden de kosten waarschijnlijk nog onderschat. De berekening vergeet privébedrijven en de kosten die gepaard gaan met nieuwe software. Zo rekent Microsoft een vergoeding voor patches die oudere systemen moeten klaarstomen. Daarnaast kunnen de zelfstandigen in de tijd dat ze hun computer instellen geen ander werk uitvoeren. Wat ook weer geld kost. Met al die factoren in het achterhoofd zou het totale kostenplaatje wel eens kunnen oplopen tot een miljard dollar.
De besparingen in energie zijn op korte termijn dus niet genoeg om dat terug te winnen. Berekeningen van het departement van Energie tonen een geschatte bezuiniging van 'slechts' 360 miljoen dollar aan.

De Californische Energie Commissie overweegt zelfs om de beslissing verder door te drijven en de zomertijd de hele winter door te laten lopen. In de zomer zouden ze dan een dubbele zomertijd invoeren, met twee uur verschil dus. Dat levert volgens de organisatie een besparing op van 300 tot 900 miljoen dollar.

"De aanpassing heeft zogezegd veel bespaard op energie, maar hoeveel precies valt nog af te wachten", zegt Hammond. "Ik hoop maar dat ze binnen enkele jaren niet teruggrijpen naar het oude systeem."

Geen opmerkingen: