zaterdag 24 februari 2007

OM publiceert films van invallen zelf


Moderne voorlichting met video wordt wellicht uitgebreid naar districten.
Het is de media nog niet echt opgevallen, zegt voorlichtingschef Wim de Bruin van het Landelijk Parket van het Openbaar Ministerie in Rotterdam, maar hij publiceert al weer enige tijd video bij persberichten.
"Het is een effectief middel om goed te vertellen wat er is gebeurd. We passen het vooral toe bij belangrijke arrestaties of invallen, en bijvoorbeeld bij onderscheppingen van drugs of wapens", aldus De Bruin.
Bij tijd en wijle waarschuwt het OM journalisten van bepaalde media, bijvoorbeeld De Telegraaf, bij belangrijke gebeurtenissen, maar dat is vaak niet mogelijk: "Je wilt niet dat er bij geheime acties een peleton journalisten op de hoogte is en in de aanslag staat."
De Bruin maakt de opnamen persoonlijk als een soort van camjo, een 'camerajournalist' die in zijn eentje verslagen maakt zonder verdere technische ondersteuning.
Spannende beelden"Dus ging er weer een nacht goeddeels aan", zo zegt hij berustend over de actie van afgelopen nacht in Amsterdam waarbij een arrestatieteam van de regiopolitie Amsterdam-Amstelland een 29-jarige man met een Amerikaans paspoort met een grote partij wapens in huis aanhield.
De Bruin maakt er, zo is te zien, een sport van, om er een spannend verhaal van te maken. De stilte in het begin wekt de verwachtingen waarna de 'explosie' van de actie zelf in beeld komt. Deze is van een afstand gefilmd, en helaas ontbreekt de arrestatie van de man waardoor het filmpje abrupt overgaat in een rustige vertoning van de gevonden wapens.
De opnames komen in hoge resolutie beschikbaar voor media via Datiq. Het Landelijk Parket zet het videomateriaal op Datiq waardoor aangesloten omroepen en persbureaus op hetzelfde moment over de beelden beschikken. Datiq is de belangrijkste intermediair geworden voor doorgifte van beeldmateriaal naar de omroepen.
Vervolgens zet De Bruin ze om naar Windows Media zodat elke bezoeker van de website van het OM de beelden zelf kan bekijken. Het laatste filmpje is 3.3 MB groot en duurt een paar minuten. Mag iedereen de beelden gebruiken? De Bruin: "Jawel, het is in feite een videopersbericht. Die informatie is vrij."
Maar weinigen op internet nemen de beelden nog over, ook weblogs niet of nauwelijks. Het OM publiceert ze zelf niet op sites als YouTube en Shoobidoo, maar anderen mogen dat vrijelijk doen.
Het OM gaat na of deze vorm van publicatie ook geschikt is om in de districten toe te passen. Internationaal gebeurt het nog weinig weet De Bruin. De FBI publiceert wel video, maar koploper is US Customs die volgens De Bruin een hele videoafdeling hebben opgetuigd. Overigens bedient ook een site over corruptie bij US Customs zich van video.

Geen opmerkingen: