zaterdag 24 februari 2007

Welke digitaal is wat voor jou?


Bijna iedereen fotografeert tegenwoordig digitaal. De camera's worden ook steeds beter en de keuze steeds uitgebreider.
Toch is niet elke camera geschikt voor jou, het is belangrijk om een camera te kopen die past bij je eisen.
De belangrijkste onderdelen van een digitale camera zijn de lens en de beeldsensor. Dat laatste is een chip die uit miljoenen lichtgevoelige elementen bestaat die het invallende licht registreren. Er zijn twee soorten beeldchips: de CCD, deze biedt de beste kwaliteit; en de CMOS, deze is een stuk goedkoper dan CCD, maar biedt minder kwaliteit.
De lens is minstens zo belangrijk. Sommige fabrikanten vertrouwen op de producten van gespecialiseerde lenzenbouwers. Zo zijn bepaalde Sony camera's uitgerust met een lens van het gerenommeerde merk Zeiss-Ikon.
Om een camera te kiezen die bij je past zijn er twee belangrijke keuzes die je moet maken wat betreft de zoom en de megapixels. Er zijn twee soorten inzoommogelijkheden op een digitale camera:
Optisch inzoomen, hiermee wordt de lens zo ingesteld dat het onderwerp dichterbij staat zonder zelf dichterbij te zijn gekomen.
Digitaal inzoomen, hier wordt een stukje uit het oorspronkelijke beeld vergroot. Dit heeft hetzelfde effect als achteraf de foto uitsnijden in een fotobewerkingsprogramma. De pixels er tussen in worden er automatisch bij bedacht, wat de kwaliteit verslechtert.
De optische zoom is daarom het belangrijkst. Digitaal inzoomen kan eigenlijk genegeerd worden. Tegenwoordig bestaan er al camera`s met 11x optische zoom. De gemiddelde camera heeft ongeveer 3x optische zoom.
Bij een hoge optische zoom kun je er voor kiezen een camera met beeldstabilisator te nemen. Deze zorgt ervoor dat de kans op onscherpe foto`s door het niet stil kunnen houden van de camera, minder wordt. Dit wordt vooral belangrijk bij hogere zoom instellingen.
De kwaliteit van een foto is afhankelijk van de hoeveelheid megapixels. Dit zijn de aantal lichtgevoelige elementen van de beeldsensor, de resolutie. De hoeveelheid megapixels beslist hoe gedetailleerd een foto is en hoe groot de foto kan worden uitgeprint. Voor minimaal 10x15 cm is 3 of 4 megapixels voldoende. Maar de liefhebber die graag zijn foto`s wil bewerken en groot uit wilt printen, kan beter kiezen voor een model met 6 of 7 pixels.
Het verschil tussen een spiegelreflexcamera en een compactcamera is dat je bij de spiegelreflex door de zoeker precies ziet waar de lens een foto van maakt. Ook zijn alle instellingen, zoals sluitertijd, diafragma handmatig in te stellen. Dit is tegenwoordig echter ook mogelijk met een duurdere compactcamera. De spiegelreflex is een leuke camera voor de professionele fotograaf of de hobbyist. Voor je vakantiesfoto's kun je ook prima aan de slag met een compactcamera.
Toch is dat niet alles waar je op moet letten bij de aanschaf van een camera. Gebruiksgemak, batterijverbruik, fotokwaliteit, kwaliteit van de flitser, de afdruk vertraging en de kwaliteit van het LCD scherm zijn allemaal van belang.
Om de keuze te vergemakkelijken heeft de Consumentenbond 62 verschillende digitale camera`s getest, waaronder modellen van Canon, Olympus, Sony, Fuji en Panasonic. Als lid van de Consumentenbond heb je online toegang tot alle testresultaten. Wil je dus zekerheid op een goede aankoop, bekijk de resultaten van de digitale camera test op de site van de Consumentenbond.
Link: Test van de Consumentenbond

Geen opmerkingen: