dinsdag 20 februari 2007

Voor doe-het-zelver is Windows Vista niet duur


Handige computeraars kunnen tot 70 procent besparen op Windows Vista, meldt ComputerIdee. Het blad doelt op de speciale versies van Vista, die worden geleverd aan bedrijven die hun eigen computers bouwen, zoals de ketens Paradigit en MyCom. Die kunnen de software met forse korting inslaan, voor 89 euro.

Voorheen mochten deze bedrijven hun pakketten niet verkopen aan particulieren, maar de voorwaarden zijn veranderd, bevestigt Microsoft. Het Amerikaanse softwarebedrijf heeft een uitzondering gemaakt voor particulieren die hun eigen systeem bouwen met onderdelen die ze bij een winkel of distributeur kopen.

‘We doen er absoluut niet geheimzinnig over’, zegt een woordvoerder van Microsoft Nederland. ‘De voorwaarden zijn gewoon te vinden op onze website.’ Volgens hem kleven er wel nadelen aan de zogeheten oem-versies (original equipment manufacturer) van Windows.
Zo kunnen de pakketten niet gebruikt worden om een bestaande versie van Windows op te waarderen naar Vista. ‘De installatie wist alle bestaande informatie van de harde schijf van een pc’, aldus de zegsman. Voor de installatie is tevens extra software nodig, die met wat speurwerk online is te vinden.

Een groter nadeel is dat consumenten bij problemen geen ondersteuning krijgen. ‘Volgens de voorwaarden wordt die door de bouwer van de pc gegeven – in dit geval de winkel of de particulier zelf’, aldus Microsoft. ‘Bij pech kan de consument duurder uit zijn, omdat hij alsnog een volledige versie moet aanschaffen.’ Ook is de oem-licentie niet overdraagbaar: de software mag niet van de originele computer worden afgehaald en op een andere pc worden gezet.

Windows Vista werd drie weken geleden voor consumenten op de markt gebracht, nadat de software vorig jaar november al beschikbaar kwam voor grote ondernemingen. De eenvoudigste versie, Home Basic, is te koop vanaf 279 euro. Een upgrade voor gebruikers die Windows XP al op hun computer hebben staan, kost 129 euro. De uitgebreidste versie, Ultimate Edition, heeft een adviesprijs van 549 euro, of 369 euro voor een upgrade.

Geen opmerkingen: